zaterdag 21 mei 2011

Meat the truth!


Marianne Thieme over klimaat en veeteelt.
Veehouderij veroorzaakt grote milieuproblemen; 
vermindering vleesconsumptie onontkoombaar!

Meat the truth is de eerste Nederlandse klimaatfilm, en wordt gepresenteerd door Marianne Thieme.  Het is een film die op basis van gezaghebbende wetenschappelijke bronnen aantoont dat de veehouderij één van de belangrijkste oorzaken is van de opwarming van de aarde.
De conclusies van deze Nederlandstalige productie hebben al tot meer maatschappelijk debat geleid dan de onderliggende wetenschappelijke rapporten deden.
Wereldwijd blijkt de veehouderij meer broeikasgassen uit te stoten dan alle auto’s, vrachtwagens, treinen, boten en vliegtuigen samen.  De berekeningen zijn afkomstig van en gevalideerd door de Wereld Voedselorganisatie (FAO), het World Watch Institute, het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit en tal van andere gezaghebbende bronnen.
Veel bekende namen zoals Antonie Kamerling, Georgina Verbaan, Henk Schiffmacher, Yvonne Kroonenberg, Karen van Holst Pellekaan, Wim T. Schippers en Dolf Jansen werkten mee aan de totstandkoming van deze documentaire die door de wetenschapsredactie van NRC beoordeeld werd als beter dan An Inconvenient Truth van Al Gore.
De Nicolaas G. Pierson Foundation hoopt met de film een bijdrage te leveren aan een maatschappelijke discussie over een meer plantaardige en dus ook diervriendelijker samenleving.  Tevens beoogt de stichting met de film een etalage te vormen voor belangwekkende wetenschappelijke rapporten over veehouderij en klimaat, die voor het grote publiek te ontoegankelijk zijn gebleken.
http://www.meatthetruth.nl/ 

Iedereen weet dat wij de oorzaak zijn van de klimaatveranderingen.  We wijzen met onze vinger naar ons gebruik van auto's, vliegtuigen, industrie...  Maar wat we niet weten is dat het grootste deel van de gassen komt van onze veehouderijen.  Met maar liefst 18% van alle gassen staan zij bovenaan de lijst.  Transport zorgt voor 13% van de vervuilende gassen.  Dit is dus minder dan de veehouderijen.  Zelfs de bio-industrie draagt zijn steentje bij aan het vervuilen van ons milieu.

Hoe komt dit?
Op de veehouderijen zitten zoveel mogelijk dieren zo dicht mogelijk bij elkaar.  Want geef toe, dit is de manier om zoveel mogelijk te produceren en om er zoveel mogelijk geld aan te verdienen.
Ten eerste is dit zeer dieronvriendelijk.  Zeg nou zelf, zou jij zo willen leven?
Het vee laten boeren en scheten met schadelijke gassen.  Dus hoe meer dieren dat er zijn, hoe meer gassen!  Dit methaangas is zelfs veel schadelijker dan CO2.
Al deze dieren moeten ook nog eten.  Hiervoor worden stukken grond vrijgemaakt door delen van het regenwoud om te kappen.  Hierdoor verdwijnt een heel groot stuk dat dient voor de omzetting van schadelijke gassen naar zuurstof.  Niet te vergeten dat grote delen van ecosystemen verdwijnen. Deze gronden blijven ook niet lang vruchtbaar genoeg en worden onbruikbaar.  Was het dan echt nodig?
75% van de sojaproductie is bedoeld voor het voederen van het vee.
Hebben we echt zoveel vlees nodig?  Hoeveel vlees gooien we wel niet dagelijks in de vuilbak?  Dit is een dier dat we zomaar weggooien!  Een onschuldig leven voor niets verloren.

Voor 1 kg rundsvlees is 7 kg graan nodig geweest.  Deze productie is even schadelijk voor het klimaat als 3 uur lang rond rijden met de auto met thuis alle lichten nog aan.  Het water dat hiervoor gebruikt wordt, is genoeg om je 2 jaar lang mee te douchen.  Dat is 100 000 liter water!  Is dit geen verspilling van gronden die voor landbouw gebruikt worden, van zuiver drinkwater dat zo al schaars is. Van al het water op de wereld is maar 2,5-3% zoet water!
www.kraanwater.nu
Dus hoe meer vlees we eten, hoe meer verspilling van o.a. regenwouden, biodiversiteit/ecosystemen, graan, water en vooral van dierenlevens!

The meatrix

The meatrix II: The revolting

The meatrix 2.5

Belangrijke weetjes:
- In 1 jaar tijd produceert een koe evenveel schadelijke gassen als een auto die 70 000 km rijdt.
- Als iedere Amerikaan 1 vegetarische maaltijd per week inlast, staat dat gelijk aan 500 000 auto's minder op de Amerikaans wegen of ook 90 miljoen vliegtuigtickets van New York naar Los Angeles.

 Afstand LA-NY: 3932,80 km

- Als je 1 dag in de week geen vlees eet, spaar je 2 koeien per jaar.  Als 10 miljoen Nederlanders dat doen, spaar je 20 miljoen koeien per jaar!
- Als iedere Nederlander 2 dagen geen vlees zou eten, zou het hetzelfde effect hebben als het omschakelen van iedere Nederlander naar een zuinige koelkast, een zuinige diepvries, een zuinige wasmachine, een zuinige droger, een zuinige vaatwasser, een zuinige verwarmingsketel, dubbel glas en een volledig geïsoleerde gevel.
- Als iedere Nederlander 3 dagen geen vlees zou eten, staat dat gelijk aan 3 miljoen auto's van de Nederlandse wegen halen.

- 'An inconvenient truth' schudde de wereld wakker.  Deze film van Al Gore had het voornamelijk over de effecten van de klimaatveranderingen.  Maar in deze film werd geen woord gezegd over de bijdrage van de veehouderijen. (http://nl.wikipedia.org/wiki/An_Inconvenient_Truth)

An inconvenient truth: trailer (2006)

- Tentoonstelling 'Voedsel voor iedereen?' met o.a. de impact van de voedselindustrie.
Bekijk de foto's of bestel de tentoonstelling op http://www.ciwf.nl/vvi/

Diervriendelijk recept voor pannenkoeken (gevonden op Een DIER Een VRIEND):
Ingredienten:
110 gr ongebleekt meel, 1 eetlepel (riet)suiker, 1 eetlepel bakpoeder, snufje (zee)zout, 210 ml sojamelk, 2 eetlepels plantaardige olie.
Bereidingswijze:
Meng meel, suiker, bakpoeder en zout in een kom. Voeg daarna de soja-melk en olie toe en meng tot een glad beslag. Verhit olie of plantaardige margarine in een pan en giet daarin 4-5 eetlepels beslag. Als zich blaasjes beginnen te vormen de pannenkoeken voorzichtig omdraaien. Laat 2 minuten bakken. Houd de pannenkoeken warm op een bord boven een pan kokend water, afgedekt met aluminiumfolie, terwijl je de rest bakt. Dien op met stroop of bijvoorbeeld bessen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten