zaterdag 4 juni 2011

De neushoornkever

Deze morgen werd ik uit bed gehaald met een "Miss natuurpunt, we hebben een vliegend hert gevangen".
Ik stond op, nam de camera en trok wat foto's.  Naderhand nam ik de 'insectengids voor kids' bij de hand en zag dat het niet om een vliegend hert ging, maar om een neushoornkever.




De neushoornkever is het grootste Europese keversoort (2-4 cm).  Ze komen in vele landen voor, waaronder BelgiĆ« en Nederland.  Deze niet zo algemene soort kan je zien van juni tot augustus.

De kever beslaat 40% van de insecten.  Kenmerkend is dat het lichaam van een insect (en dus ook de kever) bestaat uit 3 delen: de kop, het borststuk (met 6 poten) en het achterlijf.  Je herkent de kever door de verharde dekschilden waaronder de zachte vleugels zitten.  Een kever kan doordat de dekschilden zo zwaar zijn ook niet zo heel snel vliegen.

 Bron: wikipedia

Er is een duidelijk verschil tussen een mannetje en een vrouwtje.  Wat wij zagen bleek een mannetje te zijn vanwege de hoornachtige stekel.  Deze dient om de concurrerende mannetjes omver te duwen in de strijd om een vrouwtje.

Voortplanting
's Nachts vliegt het mannetje uit op zoek naar een vrouwtje.  Andere mannetjes worden verjaagd door ze op hun rug te duwen.
Na de paring legt het vrouwtje kleine, witte, ronde eitjes bij rottend plantenmateriaal, o.a. rotte boomstammen, composthopen...
De larven die hieruit komen zijn wit en worden engerlingen genoemd.  Het is moeilijk onderscheid te maken tussen de larven van de neushoornkever en deze van de meikever, de gouden tor, de penseelkever en het vliegend hert.
De informatie die ik vind over de ontwikkelingsduur van de larve is nogal verschillend.  Het kan 1-2 jaar duren of 3-5 jaar.  Alles is natuurlijk afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.  De larve vervelt drie keer en groeit zo uit van een paar millimeter tot 12 cm.  Er wordt een gang gegraven waarin de verpopping gebeurt.  Deze cocon bestaat uit uitwerpselen van de larve en kan zo groot zijn als een kippenei.
In vergelijking met de larve eet de volwassen neushoornkever niet veel.  Hij gebruikt zijn tijd om zich voort te planten aangezien hij maar enkele weken leeft.

Bron: wikipedia



Geen opmerkingen:

Een reactie posten