donderdag 26 mei 2011

Sea the truth!


http://www.viswijzervisniet.be/


Twee derde van de planeet bestaat uit water.  Hierin dumpen wij ons afval.  Maar het grootste probleem op dit moment is dat de oceanen steeds leger raken.  90% van de roofvissen en 80% van alle andere commerciële vissen is al verdwenen.  De beste oplossing hiervoor is stoppen met vis te eten.

Als we zo blijven verder doen met het verwoesten van de onder-water-ecosystemen, zullen de oceanen binnen 30 jaar leeggevist zijn.  Het is dan de schuld van de mens, onze schuld dat er dan geen eetbare vis meer leeft.

Hoofdstuk 1: Overbevissing
In 1900 zaten er nog megatonnen vis in de Atlantische Oceaan.  Toen zat er ca. 10 ton per vierkante kilometer.  100 jaar later blijft er nauwelijks iets van over.

Er wordt al zo lang gevist, maar waar is het beginnen misgaan?  Toen eenmaal duidelijk werd dat de zee geen onuitputtelijke voedselbron was, werden er beperkingen opgelegd.  Maar zijn deze wel voldoende?  De schepen werden groter, de beviste gebieden uitgebreider en door de sonartechnologie konden vissen makkelijker opgespoord worden.  Zelfs met de opgelegde quota is de visvangst volgens wetenschappers te groot.  De vispopulatie krijgt de tijd niet om zich te herstellen.  Elk jaar halen we bijna 100 miljoen ton vis uit de zee.  Hoeveel vissen blijven er dan nog over die zich kunnen voortplanten en de tijd krijgen volwassen te worden?  Met zoveel visboten aanwezig op zee, is dit praktisch onmogelijk.

 Uit: Het Belang van Limburg
21 juni 2011

Hoofdstuk 2: Verwoestende visserijen
Voor het vissen worden grote netten door het water gesleept.  Hun stalen kettingen schrapen over de zeebodem.  Dit verwoest hele ecosystemen.  De structuren die de dieren in honderden jaren hier gebouwd hebben, worden zo in 1 kort moment vernietigd.  De jonge vissen kunnen dan ook niet meer vlak bij de bodem of in riffen schuilen.  Het is dan ook geen wonder dat de vispopulatie zo geen stand kan houden.

'Duurzame visserijen' houden rekening met het paaiseizoen van de vissen en vangen dus niet het hele jaar door.  Deze gevangen vissen krijgen een MSC-label.  Maar zelfs dit heeft niet veel effect op de vispopulatie, want ook sleepvissers kunnen een duurzaamheidscertificaat voor krijgen.

Op de Nederlandse Antillen (Bonaire) is commercieel vissen verboden.  Duikers moeten er ook 25 dollar vergoeding betalen dat gaat naar de bescherming van de zee.  Vissen zijn alleen om bekeken te worden.

10-15% van het land is bebost of beschermd in parken.  In zee is dit minder dan 1%.
6 van de 7 zeeschildpadsoorten zijn bijna uitgestorven door de destructieve visserij.

In de oceanen liggen ook 22 miljoen kilometer aan lange lijnen.  Hier hangen vele duizenden haken aan met aas.  Hierdoor trekken ze verschillende dieren aan zoals tonijn, haaien, schildpadden, dolfijnen...  Deze onschuldige slachtoffers vechten 12 tot 24 uur voor ze sterven.  Wat een vreselijke dood!  Hierbij komt nog dat alle dieren die geen tonijn zijn, worden overboord gegooid.  Zo hebben de anderen onnodig moeten lijden!
Ook de bijvangst die door de sleepnetten gebeurt, is zeer groot.  We vissen naar 1 vissoort, maar vangen ook veel andere vissoorten. 
Het is verboden om vis aan land te brengen waarvoor je geen vergunning hebt.  Ook willen de vissers alleen maar de beste vissen hebben.  Dus alles wat voor de vissers niet interessant is, wordt ook zomaar overboord gegooid.  
Voor iedere portie vis wordt evenveel vis weer weggegooid.  Voor garnalen is dit zelfs 10 keer zoveel.  Volgens een studie wordt 40% van de gevangen vis overboord gegooid of later weggegeven.  Het hoeft niet gezegd te worden dat deze vissen natuurlijk dood zijn of niet meer in staat zijn te overleven.


Hoofdstuk 3: Vervuiling
In vis kan kwik zitten.  Ik hoef niet te zeggen dat dit niet echt positief is.  In een hoge dosis is dit dodelijk, maar ook bij kleinere hoeveelheden merk je effecten zoals verminderde hersenontwikkeling bij kleine kinderen.
Grotere vissen bevatten meer gifstoffen dan kleine.  Vlakbij de kust zijn ze ook meer besmet dan in de open zee.  De meest besmette vissen zijn de roofvissen.  Zij voeden zich vaak met vis uit vervuilde gebieden.

Hoe krijgen ze dit binnen?
Er wordt heel veel afval gedumpt in zee.  Dit spoelt dan weer aan op onze stranden.  Het lijkt haast onbegonnen werk, want ook als je het opruimt, ligt het een paar maanden erna weer even vol.  Maar dit is niet het enige.  Afval dat in zee te vinden is, belandt ook vaak in vissen.  Zo krijgen zij gifstoffen binnen zoals dioxines, PCB's, vlamvertragers...  Wetenschappers vonden duizenden chemicaliën in de zee.  Maar niet alleen dioxines, lood en kwik zijn gevaarlijk, ook de stukken plastic en ander stoffen die vissen kunnen opeten.  In de zee vind je ook een drijvend 'plasticeiland' ter grootte van half Europa.  (De morgen: Drijvende-vuilnisbelt-verstikt-leven-in-en-op-zee)

 Artikel uit: Het Belang van Limburg
6 juni 2011

Hoofdstuk 4: Gruwelijkheden
Mensen geloofden vroeger dat vissen geen pijn konden voelen.  Niets is minder waar!  Vissen ervaren pijn en stress.  Ze hebben ook een langetermijngeheugen.
Netten en blootstelling aan lucht bezorgen de vissen veel stress.  Ze worden in de netten zo samengeperst en dan op het dek gegooid dat het niets anders kan zijn dan een pijnvolle, angstige ervaring.

Hoofdstuk 5: Verspilling
Een derde van de visvangst wordt vermalen tot vismeel.  Dit is ca. 30 miljoen ton wilde vissen per jaar om o.a. gekweekte vis mee te voeren.  Zo heb je bijvoorbeeld 3 kg ansjovis nodig om 1 kg zalm te produceren.  Is vis kweken dan wel de oplossing voor het verlies aan vis uit de oceanen? 
Ook varkens en kippen worden met vismeel gevoerd.  In de EU is het sinds 2000 verboden om dieren te voeren met gemalen dieren, maar dit geldt niet voor vis.  Dit is een verspilling van goed voedsel.

Er worden ook pillen gemaakt van visolie.  Deze bevat omega3.  Maar een vis bevat maar 3-5% olie.  Je hebt dus veel vis nodig voor 1 liter olie.  Het is zelfs onnodig om hiervoor vis te gebruiken omdat zij het niet een zelf aanmaken.  Zij krijgen het binnen door plankton te eten.

Ook onze CO2-uitstoot leidt tot rampen onder water.  De oceanen absorberen deze koolstofdioxide en geven ons 70% van alle zuurstof die we inademen.  Wij hebben de oceanen dus hard nodig om te overleven en toch blijven we ze verwoesten.

Veel vissoorten zijn sterk geminderd in populatie en vaak ook met uitsterven bedreigd, maar de industrie aanvaardt dit niet en blijft zonder na te denken de oceanen leeg vissen.

Trailer: Sammy's avonturen
Een verhaal over een zeeschildpad.

woensdag 25 mei 2011

Dopjesactie

http://www.dopjesactie.be/nl/index.php

Voor het Belgisch Centrum voor Geleidehonden te Tongeren verzamelen vrijwilligers flessendopjes die verkocht worden aan een recyclagebedrijf.  De dopjes worden verwerkt tot duurzame palletten.  Dit zijn plastic palletten die b.v. vaak in de voedingsindustrie worden gebruikt omdat ze hygiënischer zijn dan houten.


Alleen plastic dopjes van drankflessen komen hiervoor in aanmerking!
Bijvoorbeeld van mineraal- en spuitwater, van frisdrank (Cola, Fanta e.d.), van melk en van fruitsap.  Dus niet van olie, detergenten, shampoos ...  Ook geen plastic deksels of andere materialen.




 Witte karton in een dopje moet verwijderd worden.

Deze manier is ook nog eens milieuvriendelijk.  Door deze actie is het mogelijk om:
* honden te kweken en op te leiden tot blindengeleidehonden
* visueel gehandicapte personen te leren omgaan met hun geleidehond
* blijvende nazorg te verlenen aan de hond en zijn gebruiker.

Inzamelpunten
Er zijn onder andere inzamelpunten in Hasselt, Zonhoven, Dilsen-Stokkem en Zutendaal.
Een volledige lijst met telefoonnummers vind je op: http://www.dopjesactie.be/inzamel.php

Een lezing op school
Bij een lezing ligt de nadruk steeds op het leven met een visuele handicap en de hulp van een geleidehond, niet op de dopjes.  De actie wordt wel kort toegelicht ...
Misschien ken je een blindengeleidehondgebruiker van het BCG en kan je het rechtstreeks vragen.  De persoon in kwestie meldt dit dan wel aan het Centrum.
Ken je echter niemand, dan kan je met je vraag altijd terecht op het BCG zelf.  Er zijn een aantal personen met een visuele beperking die erg bedreven zijn om kinderen een inzicht te geven in het leven met deze handicap.

Aanvraag didactisch materiaal, b.v. voor milieuklas, bij het BCG:
- zakje schilfers (tussenproduct)
- minipalletje (eindproduct)
- folder palletten 

Foute doppen






zaterdag 21 mei 2011

Meat the truth!


Marianne Thieme over klimaat en veeteelt.
Veehouderij veroorzaakt grote milieuproblemen; 
vermindering vleesconsumptie onontkoombaar!

Meat the truth is de eerste Nederlandse klimaatfilm, en wordt gepresenteerd door Marianne Thieme.  Het is een film die op basis van gezaghebbende wetenschappelijke bronnen aantoont dat de veehouderij één van de belangrijkste oorzaken is van de opwarming van de aarde.
De conclusies van deze Nederlandstalige productie hebben al tot meer maatschappelijk debat geleid dan de onderliggende wetenschappelijke rapporten deden.
Wereldwijd blijkt de veehouderij meer broeikasgassen uit te stoten dan alle auto’s, vrachtwagens, treinen, boten en vliegtuigen samen.  De berekeningen zijn afkomstig van en gevalideerd door de Wereld Voedselorganisatie (FAO), het World Watch Institute, het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit en tal van andere gezaghebbende bronnen.
Veel bekende namen zoals Antonie Kamerling, Georgina Verbaan, Henk Schiffmacher, Yvonne Kroonenberg, Karen van Holst Pellekaan, Wim T. Schippers en Dolf Jansen werkten mee aan de totstandkoming van deze documentaire die door de wetenschapsredactie van NRC beoordeeld werd als beter dan An Inconvenient Truth van Al Gore.
De Nicolaas G. Pierson Foundation hoopt met de film een bijdrage te leveren aan een maatschappelijke discussie over een meer plantaardige en dus ook diervriendelijker samenleving.  Tevens beoogt de stichting met de film een etalage te vormen voor belangwekkende wetenschappelijke rapporten over veehouderij en klimaat, die voor het grote publiek te ontoegankelijk zijn gebleken.
http://www.meatthetruth.nl/ 

Iedereen weet dat wij de oorzaak zijn van de klimaatveranderingen.  We wijzen met onze vinger naar ons gebruik van auto's, vliegtuigen, industrie...  Maar wat we niet weten is dat het grootste deel van de gassen komt van onze veehouderijen.  Met maar liefst 18% van alle gassen staan zij bovenaan de lijst.  Transport zorgt voor 13% van de vervuilende gassen.  Dit is dus minder dan de veehouderijen.  Zelfs de bio-industrie draagt zijn steentje bij aan het vervuilen van ons milieu.

Hoe komt dit?
Op de veehouderijen zitten zoveel mogelijk dieren zo dicht mogelijk bij elkaar.  Want geef toe, dit is de manier om zoveel mogelijk te produceren en om er zoveel mogelijk geld aan te verdienen.
Ten eerste is dit zeer dieronvriendelijk.  Zeg nou zelf, zou jij zo willen leven?
Het vee laten boeren en scheten met schadelijke gassen.  Dus hoe meer dieren dat er zijn, hoe meer gassen!  Dit methaangas is zelfs veel schadelijker dan CO2.
Al deze dieren moeten ook nog eten.  Hiervoor worden stukken grond vrijgemaakt door delen van het regenwoud om te kappen.  Hierdoor verdwijnt een heel groot stuk dat dient voor de omzetting van schadelijke gassen naar zuurstof.  Niet te vergeten dat grote delen van ecosystemen verdwijnen. Deze gronden blijven ook niet lang vruchtbaar genoeg en worden onbruikbaar.  Was het dan echt nodig?
75% van de sojaproductie is bedoeld voor het voederen van het vee.
Hebben we echt zoveel vlees nodig?  Hoeveel vlees gooien we wel niet dagelijks in de vuilbak?  Dit is een dier dat we zomaar weggooien!  Een onschuldig leven voor niets verloren.

Voor 1 kg rundsvlees is 7 kg graan nodig geweest.  Deze productie is even schadelijk voor het klimaat als 3 uur lang rond rijden met de auto met thuis alle lichten nog aan.  Het water dat hiervoor gebruikt wordt, is genoeg om je 2 jaar lang mee te douchen.  Dat is 100 000 liter water!  Is dit geen verspilling van gronden die voor landbouw gebruikt worden, van zuiver drinkwater dat zo al schaars is. Van al het water op de wereld is maar 2,5-3% zoet water!
www.kraanwater.nu
Dus hoe meer vlees we eten, hoe meer verspilling van o.a. regenwouden, biodiversiteit/ecosystemen, graan, water en vooral van dierenlevens!

The meatrix

The meatrix II: The revolting

The meatrix 2.5

Belangrijke weetjes:
- In 1 jaar tijd produceert een koe evenveel schadelijke gassen als een auto die 70 000 km rijdt.
- Als iedere Amerikaan 1 vegetarische maaltijd per week inlast, staat dat gelijk aan 500 000 auto's minder op de Amerikaans wegen of ook 90 miljoen vliegtuigtickets van New York naar Los Angeles.

 Afstand LA-NY: 3932,80 km

- Als je 1 dag in de week geen vlees eet, spaar je 2 koeien per jaar.  Als 10 miljoen Nederlanders dat doen, spaar je 20 miljoen koeien per jaar!
- Als iedere Nederlander 2 dagen geen vlees zou eten, zou het hetzelfde effect hebben als het omschakelen van iedere Nederlander naar een zuinige koelkast, een zuinige diepvries, een zuinige wasmachine, een zuinige droger, een zuinige vaatwasser, een zuinige verwarmingsketel, dubbel glas en een volledig geïsoleerde gevel.
- Als iedere Nederlander 3 dagen geen vlees zou eten, staat dat gelijk aan 3 miljoen auto's van de Nederlandse wegen halen.

- 'An inconvenient truth' schudde de wereld wakker.  Deze film van Al Gore had het voornamelijk over de effecten van de klimaatveranderingen.  Maar in deze film werd geen woord gezegd over de bijdrage van de veehouderijen. (http://nl.wikipedia.org/wiki/An_Inconvenient_Truth)

An inconvenient truth: trailer (2006)

- Tentoonstelling 'Voedsel voor iedereen?' met o.a. de impact van de voedselindustrie.
Bekijk de foto's of bestel de tentoonstelling op http://www.ciwf.nl/vvi/

Diervriendelijk recept voor pannenkoeken (gevonden op Een DIER Een VRIEND):
Ingredienten:
110 gr ongebleekt meel, 1 eetlepel (riet)suiker, 1 eetlepel bakpoeder, snufje (zee)zout, 210 ml sojamelk, 2 eetlepels plantaardige olie.
Bereidingswijze:
Meng meel, suiker, bakpoeder en zout in een kom. Voeg daarna de soja-melk en olie toe en meng tot een glad beslag. Verhit olie of plantaardige margarine in een pan en giet daarin 4-5 eetlepels beslag. Als zich blaasjes beginnen te vormen de pannenkoeken voorzichtig omdraaien. Laat 2 minuten bakken. Houd de pannenkoeken warm op een bord boven een pan kokend water, afgedekt met aluminiumfolie, terwijl je de rest bakt. Dien op met stroop of bijvoorbeeld bessen.

vrijdag 20 mei 2011

Observaties van de pimpelmees

Ik heb de jongen van de pimpelmeesjes veel horen piepen.  Als je ze hoorde was ofwel net een volwassen vogel naar binnen gevlogen, ofwel vloog er vlak erna eentje naar buiten.
Als één van de ouders naar binnenvloog, hadden ze vaak iets geels in de bek, een rups.  Bij het naar buiten vliegen, hadden ze soms iets zwarts vast, waarschijnlijk een zakje uitwerpselen van de jongen.
Het af en aan vliegen gebeurde zeer vlug.
Ze zijn ook wel wat schuw.  Toen ik buiten foto's wou maken, bleef één van de ouders op een uitstekende baksteen van de muur zitten om daarna op de bovenste vensterbank te gaan wachten.  Ik ben daarom een paar stappen achteruit gegaan zodat de pimpelmees zijn jongen kon gaan voeren.

De pimpelmees vliegt rechtstreeks naar binnen.
Hier zie je hoe de vogel afremt.


 De pimpelmees kijkt eerst voor hij naar buiten vliegt.


 Van op het dak van het vogelhuisje
vliegt de pimpelmees naar binnen.


 Op 18 mei merkte ik op dat het gepiep van de jongen anders klonk.  Het was al meer zoals een volwassen vogel.
Het geluid van de jongen.
18 mei 2011

 


Op 22 mei 2011 zijn de meesjes uitgevlogen.  Jammer genoeg was ik er die dag niet om het te observeren.

Uit "Het Belang van Limburg" - 1 juni 2011